Historia & Framtid

Ett familjeföretag i tredje generationen

FullSizeRenderGamla anor. Stora Säby Gård är en gård med gamla anor. Den ursprungliga herrgården uppfördes på 1600-talet av Stockholms slotts ståthållare Apelroth. På 1700-talet ändrades huset till sin nuvarande rokoko-stil av handelsmannen Pauli. Det vackra huset är ett vanligt besöksstopp när guidade turer sker på Norrö.

Tredje generationen. Stora Säby Gård är ett familjeföretag på väg in i tredje generationen. Familjen Sjöström köpte fastigheten och marken 1950, då de flyttade till Åkersberga från Östergötland. Här har släkten diskuterat politik, företagsidéer och samhällsfrågor vid köksbordet. Här har det sått och skördats, stöpts ljus och firats släktmiddagar. Sveriges första julkalender spelades in på gården och i SVTs arkiv kan man finna ljudinspelningar från julstöket.

Jordbruk sedan 50-talet. På gården har det bedrivits såväl jordbruk som grishållning. När Bröderna Magnus och Gunnar Sjöström tog över driften på gården från sin far 1970 satsade de främst på spannmål och jordgubbar för att senare modernisera och gå över till entreprenad och uthyrning av lokaler. Bröderna planerar att fotsätta driva gården tillsammans med de fem barnen.

Vi är en besöksgård. Stora Säby är en av de besöksgårdar runt om i Sverige som deltar i LRFs projekt för att öka turismen på landsbygden. Idag är många människor särkopplade från naturen och livet på landet. Under ett besök till oss kan du få kunskap om hur jordbruket fungerade förr, på alla hus finns skyltar med information och i vårt museum berättar vi om gårdens historia.

Handelsplats och utflyktsmål  Idag är affärsidén att vara ett utflyktsmål och en handelsplats för hem, trädgård, hantverk och fritid. Vi hyr ut lokaler till företag, verksamheter och event som sätter kund och kvalité i fokus.

Läs mer om gårdens byggnader och livet på gården förr»

Vi tror på småföretagandets kraft. I entreprenörskapet finns en enorm kraft. Gårdens ägare, bröderna Gunnar och Magnus, har ända sedan sjuttiotalet drivit ett företag som gett invånare och egenföretagare sysselsättning. Inte sällan har en del av personalen bestått av ungdomar eller människor som tidigare befunnit sig i arbetslöshet eller i utanförskap. Gården har på så sätt bidragit till både individers och kommunens utveckling.

Småföretagen skapar jobb. Europeiska kommissionen har i en undersökning från 2012 visat att 85% av alla jobb som skapade i EU mellan 2002 and 2010 genererades av små och medelstora företag*. De små företagen utgör stommen även i den svenska sysselsättningen. Vi tror att om fler startar och driver företag, kommer Sverige att bli ett mer hållbart samhälle. Det vill vi att Stora Säby Gårds verksamhet ska bidra till.

Läs mer om Stora Säbys historia och se bilder på gårdsbyggnaden från 1700-talet här»

Vi bidrar till Österåkers attraktionskraft. Företagande och handel har alltid varit centralt för Stora Säby Gårds ägare. Här har flera generationer av köpmän, lantbrukare och butiksägare utvecklat och drivit sina verksamheter. Nu är gården på väg in i tredje generationens Sjöströmare och vi brinner för att bidra till såväl småföretagares framgång som att positionerna Österåker som en attraktiv företagarkommun.

Långsiktiga planer för gården. Familjen Sjöström har långsiktiga planer för att Stora Säby Gård ska fortsätta att utvecklas till en attraktiv mötes- och handelsplats. Vi vill att gården ska vara en plattform för entreprenörskap och nytänkande. Vi brinner för företagande och kan skapa lokaler, event och samarbeten utifrån våra hyresgästers önskemål.

*Söker du show room eller lokal?

*Vill du anordna ett event eller en utställning?

*Har du en affärsidé som skulle passa in på gården?

Prata med oss så kan vi skapa något tillsammans!

Besök oss gärna! På Stora Säby Gård samlas entreprenörer med ett gemensamt intresse för kundservice och kvalité.
Gör en utflykt och besök oss om du vill få inspiration till hem och trädgård, avnjuta en god lunch eller promenera i en mysig miljö!

*Rapport från Europeiska komissionen 2012: “Do SMEs create more and better jobs?”