Byggnaderna

Magasinet & Verkstaden

Karta över Stora Säby Gård

Klicka ör att förstora

Huset byggdes tidigt 1900-tal. Från början var undervåningen tjänstebostad och övervåningarna magasin för att lagra spannmål.

När familjen Sjöström kom till gården 1950 byggdes här en anläggning för att ta emot säd från åkrarna. Spannmålen fraktades upp på övervåningen med hjälp av en elevator, släpptes genom ett hål i golvet ner i en rensmaskin för att sedan hamna i jutesäckar som fraktades till försäljning eller lagras som nästa års utsäde. Det var ett tungt arbete och luften var ofta tjock av damm och ogräspartiklar. På senare år har huset använts för potatisbutik, smide, svetsverkstad, kokosbollsfabrik och hunddagis. Nu finns här butiker med möbler, design och inredning.

Logen

Huset är från tidigt 1900-tal. Hit fraktades säd från åkern bundna
i kärvar som sedan gick genom ett stationärt tröskverk inne på logen.

När modernare tider kom och bönderna tröskade spannmål med skördetröskor ute på
fälten byggdes här en spannmålsmottagning.

Här har det torkats spannmål och oljeväxter dag och natt under höstarna i nästan femtio års tid. Gårdens familjer är uppvuxna med doften av havre från logen och barnen lekte ofta i havet av säd som fanns samlade i logens silos.

Sedan slutet av 90-talet har huset använts av företagare och hantverkare, men logen har
behållit sitt ursprungliga utseende med vindlande trappor och höga tak.

Ladugården

Byggnaden är från sent 1800-tal. I husets östra del
fanns ett stort stall för åtta par hästar. Förr räknades alltid hästar i par eftersom de drog jordbruksredskap två och två. I den västra delen fanns plats för fyrtio kor och deras ungdjur. På övervåningen, Skullen, lagrades hö och halm till djuren.

Under 50- och 60-talet föddes grisar upp här. Bondfruarna gjorde ofta hemmagjorda korvar och pastejer. I december varje år fick gårdens familjer egenuppfödd julskinka. 1958, i Sveriges
radios andra julkalender någonsin, sändes julstöket från gården ut i radioetern.

Under många sensommarnätter har skratt och musik hörts från logfester och danser. Just nu finns storstockholms största butik med utemöbler här.

Stallet

Stallet är gårdens yngsta byggnad från 2006. Tidigare har platsen använts till betes- eller åkermark och som uppställningsplats för gårdens motorfordon.

Byggnaden har aldrig inhyst hästar, istället är det hundstallet som gett huset dess namn. Som besökare på gården är det inte ovanlig att se hundcentrets personal på promenad med närmare femton hundar var. Hundstallet bedriver sin verksamhet i halva huset och den andra halvan används till bland annat kontor och husbilsförsäljning.

Vagnslidret

Huset byggdes på 1930-40talet. I byggnaden fanns fyra platser för hästvagnar som kunde köras rakt in och kopplas från hästen på plats. I den östra gaveln fanns en materialbod där handverktyg och redskap förvarades. På övervåningen lagrades spannmål och fröer.

Det var inte ovanligt att barnen lekte bland vagnar och verktyg, gärna för att ställa till med bus för gårdens bönder och drängar. I Magasinet har det funnits antikaffär, musikstudio, hästbutik  och rörmokeri. Idag finns här gårdens kontor och ett litet gårdsmuseum. I museet kan du lära dig mer om livet och företagandet på gården.

Skriv ut pdf